Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Komend najaar in première: Nieuwe voorstelling van Jakop Ahlbom: HORROR, een hommage aan het horrorgenre

“The oldest and strongest emotion of mankind is fear. And the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.” (H.P. Lovecraft)

Op 3 december 2014 gaat de nieuwste voorstelling van theatermaker Jakop Ahlbom: HORROR in première. De voorstelling is een hommage aan het horrorgenre: een meeslepend, spannend en visueel theaterspektakel, dat past in de serie beeldende voorstellingen zonder tekst die Jakop Ahlbom de afgelopen jaren heeft gemaakt zoals Vielfalt, Innenschau, Het Leven een Gebruiksaanwijzing en Lebensraum. Ahlbom creëert met Horror een duistere en visuele wereld, waarin krachten die groter zijn dan wijzelf de wereld beheersen en verstoren.

“Wanneer het licht uitgaat, voel je dat klauwen je arm grijpen. Bij thuiskomst ontdek je dat al je eigendommen zijn weggenomen en vervangen door exact dezelfde. Je voelt dat er iets achter je staat. Je hoort de adem tegen je oor. Als je je omdraait is er niets.Wanneer het licht uitgaat, word je eraan herinnerd hoe weinig we eigenlijk kunnen bevatten.”

In Horror wordt er volop gebruik gemaakt van klassieke gruwelbeelden: mensen worden aan deuren genageld, ogen puilen uit, gezichten blazen zich op tot monsterlijke proporties. Het geweld is gruwelijk en grotesk en extreem doorgevoerd, terwijl angstaanjagende geluidseffecten ons op de toppen van onze zenuwen brengen. Naast deze visuele schrikeffecten toont Ahlbom ook het suggestieve van de horror: de opbouw van de angst, het gevoel dat er iets onheilspellends op de loer ligt, zonder te weten wat het is.

De uitdaging die Ahlbom zich stelt is om de filmische effecten van horror theatraal te vertalen, om het publiek te verbazen en laten huiveren bij schijnaar onbestaanbare beelden en effecten. Om ze te laten zien hoe ‘lekker’ horror kan zijn. De beeldende mogelijkheden die het genre hem biedt zijn legio. Hij is nieuwsgierig naar de verbeelding van onze grootste angsten, van gruweldaden, naar de humor en het plezier ervan. Ahlbom: ‘Hoewel ik in mijn werk al lang gebruik maakt van filmische montagetechnieken, is het creëren van horroreffecten in het theater echt een bijzondere uitdaging.’

Kijk op www.jakopahlbom.nl voor de gehele speellijst en mis HORROR niet!

– Persbericht (AVDK)

Over de auteur

avatar

Woont in: Nederland Liefhebber van: Slashers en Scandinavische genrefilms

Laat een antwoord achter