Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Crystal Lake Memories

Crystal Lake Memories
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

In de afgelopen 25 jaar heeft horror icoon Jason Voorhees het witte doek onveilig gemaakt en mensen van over de hele wereld schrik aangejaagd. Zijn moorddadigheid was al in ruim 11 films te zien en bracht meer dan een half biljoen dollar op.
Maar wat zat er nou allemaal achter dit succes? Voor het eerst vertellen meer dan 200 betrokkenen in hun eigen woorden meer dan 25 jaar aan nog niet eerder vertelde verhalen over hun ervaringen met de franchise. Dit boek biedt een blik achter de schermen van de franchise zoals dit nog nooit eerder is gedaan.

Een paar maanden geleden kwam de meest complete documentaire over de Friday the 13th reeks uit. Deze docu droeg niet voor niks dezelfde titel als dit boek, want de makers lieten zich inspireren door dit boek.
Schrijver Peter M. Bracke is zoals velen een liefhebber van deze filmreeks. Wat hij miste was een documentatie van de betrokkenen over hoe de films tot stand kwamen en wat hun ervaringen met de franchise waren. Daarom schreef hij dit boek waarin hij alle films (en heel kort de tv serie) tot aan Freddy vs. Jason uitgebreid belicht (de remake was er in 2006 nog niet).

Het boek is voor zover ik weet enkel in het Engels te verkrijgen, maar ik moet zeggen dat het boek als Nederlander met (basis)kennis van de Engelse taal goed te lezen is. Er worden per film steeds een aantal verschillende onderwerpen aangesneden en in korte blokken tekst komen steeds de verhalen van verschillende betrokkenen ter sprake. Deze verhalen worden steeds vanuit de persoon verteld, waardoor het echt nog steeds aanvoelt als een interview en je ziet in je gedachten de betreffende personen het bijna vertellen.

Deze manier waarop de tekst op papier is gezet zorgt voor wat extra leesgemak. Niet alleen worden er niet al teveel “moeilijke Engelse woorden” gebruikt, maar je raakt ook niet zo snel de draad van het verhaal kwijt. Zo kan je met gemak op het midden van een pagina stoppen met lezen om het op een later moment weer gemakkelijk op te pakken.

Bracke heeft kosten noch moeite gespaard om zo ongeveer alle belangrijke betrokkenen aan het woord te laten. Zo ongeveer alle regisseurs, alle “Jason’s” en alle hoofdrolspelers komen voorbij. Hierdoor kom je dingen te weten over de films die waarschijnlijk de meest doorgewinterde fanaat van de franchise nog niet wist. Dit zorgt ervoor dat het boek een waardevol document is voor de liefhebbers.

De grootte van het boek (groter dan A4 formaat!) is wat onhandig en de papieren cover om het boek heen had ik liever op het boek zelf gedrukt gezien. Door de grootte raakt dit namelijk gemakkelijk beschadigd, iets dat de schrijver van deze review een keer had toen hij dit boek uit een tas pakte.
Wel is de aankleding van het boek echt geweldig. Op haast iedere pagina worden de besproken verhalen ondersteund door foto’s uit de films of foto’s van achter de schermen. Al dit beeldmateriaal zorgt er wederom voor dat dit een waardevol document is voor de liefhebbers, want vele foto’s waren nog niet eerder te zien.

Op de onhandige grootte van het boek na is er eigenlijk weinig aan te merken op dit boek. Het boek is dusdanig simpel geschreven dat de meeste internationale liefhebbers die Engels hebben geleerd het ook goed kunnen lezen. Voor de echte liefhebbers van de franchise is dit boek een mooie en waardevolle toevoeging in de collectie.
Een aanrader dus voor de echte liefhebbers.

Over de auteur

avatar

Naam: Richard Leeftijd: 21 Woonplaats: Leeuwarden Lid sinds: 2006 Favoriete horrorfilms: Friday the 13th, omdat deze film mijn interesse in het genre gewekt heeft. Verder heb ik niet echt een voorkeur.

Laat een antwoord achter