Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
New York Ripper, The
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Rating Alert! Alle feministen, gevoelige ouders, politici en moraalridders opgelet en zet de kostbakken gereed! Fulci is back in town! Met ‘ New York Ripper’ wist ‘ horror maestro’ Fucli, na ‘ The Beyond’ en ‘ Don’t torture a duckling’, eindelijk de aandacht van het grote publiek te weken al was dat meer in negatieve zin. Vooral bij feministen en vrouwen in het algemeen kwam hij in kwaad daglicht te staan als een ‘ vrouwenhater’ aangezien de slachtoffers in ‘ New York Ripper’ vrijwel enkel en alleen tot het vrouwelijk geslacht behoort. In ‘ New York Ripper’ weet een mysterieuze killer, met bijhorende ‘ Donald Duck’ stem, de Big Apple op stelten te zetten door een aantal gruwelijke moorden waarin mooie, jonge, langbenige vrouwen het doelwit zijn. De ketting rokende, Luietenant Williams, gaat op onderzoek uit met behulp van de psycholoog Dr. Davis. Niks is echter wat het lijkt en dat blijkt later verassend genoeg het geval te zijn..

‘New York Ripper’ is dan ook door sommige bestempelt als Fulci’s meest grimmig werkje! Deels wordt hier de waarheid gesproken want de prent is tot tegenstelling van zijn meeste andere werken serieuzer en dat maakt het geweld en de ‘gore’ enigzins moeilijk verteerbaar voor de gevoelige kijker. Nee, ‘ New York Ripper’ is van een geheel andere orde en verbergt dat niet. Echter, Fucli’s idee om de gore te verwikkelen in een thriller jasje heeft deels wel diens tol moeten betalen. Het thriller vormig aspect in de prent zal wellicht niet iedereen waarderen en dat komt mede dankzij het feit dat niet alles even goed tot zijn recht komt.

De drijfveer en intensie van Fulci’s prenten was echter altijd de gore en het totaal zinloze maar zeer vermakende geweld terwijl het plot als laatste aan bod kwam. Gelukkig kunnen we concluderen dat Fulci wederom niet zuinig is omgegaan met de nodige ‘ blood and gore’. Bloed spuit in de ronde als geisers, botten worden niet heel gehouden en zelfs oogballen en tepels ontkomen niet aan het Fulci’s absurde praktijken wat in Fucli-stijl geheel in close-ups wordt getoond. Wat betreft het plot, het zelfde liedje wordt herhaald bij ‘ New York Ripper’. Het plot kent heel wat beperkingen evenals plotgaten en de motieven van de mysterieuze dader zijn zonder meer twijfelachtig te noemen. Ook de dialogen willen niet mee werken aangezien ze niet overtuigend over kwamen. En dan maar niet te spreken over de ronduit stompzinnige ‘zwarte’ humor die de kijker krijgt voorgeschotelt..

Fucli weet echter hoe hij te werk moet gaan en wist toch enkele zeer geslaagde scenes in de prent te verwerken. Zo is de befaamde scene in de metro alwaar de ‘ Ripper’ een beklemmende achtervolging in zet op een van zijn slachtoffers, werkt Fulci volledig volgens het boekje. Daarintegen weet hij ook buiten het boekje te gaan en laat Fulci zijn sexuele aard zien aangezien ‘ New York Ripper’ ook enkele softcore porno sc?nes bevat die integenstelling tot bovengenoemd gedeelte niks waardevols kunnen toevoegen aan de storyline en het verloop van de prent. Zo is het eeuwig durende avontuur van Morales, ‘ the man with the silver toes’ en is het gepast en ongepast gebruik van naakt hillarisch evenals een fikse teleurstelling want dit gaat geheel ten koste aan de sfeer. Over de sfeer gesproken, deze weet ondanks bovenstaande irritaties je meteen bij de strot te grijpen. Visueel is ‘ New York Ripper’ ook een knap staaltje kunst en het wazige kleuren pallet die Fucli in gebruik neemt deed mij soms denken aan Argento’s werk.

Onthoudt wel dat Fulci’s werk niet voor iedereen bestemt is want ‘ New York Ripper’ kan het einde betekenen van de magen van lichtgevoelige personen. Vooral de alom bekende oogbal-sc?ne zal ertoe leiden dat veel mensen hun maag en darm flora niet weten te beheersen en wanhopig naar hun afstandsbediening trachten te grijpen terwijl zij hun zo juist opgegeten chips en snacks weer naar buiten werken ( hahaha). Ik raad de meeste dan ook de uncut version aan. Integenstelling tot andere heb ik mij netjes door het schokkende en tevens absurde geweld weten heen te werken en me kostelijk vermaakt met ‘ New York Ripper’. Ondanks het rammelende plot en de magere dialogen weet Fulic’s prent stand te houden al blijft het beoordelen enigzins moeilijk..Laten we er echter niet meer omheen draaien en simpelweg zeggen dat ‘ New York Ripper’ de moeite van het bekijken waard is ookal kent het wat schoonheidsfoutjes die gelukkig bedekt worden door een laag gore van uitstekende kwaliteit waarmee Fulci zijn reputatie wederom heeft veilig gesteld!

Over de auteur

avatar

11 reacties

 1. avatar
  BvZ

  Hij staat bij mij na The Beyond op plek 2…:) Technisch misschien zijn beste. Door zijn relatieve terughoudendheid bij het tonen van het geweld (afgezien van de slotsequentie) wint een en ander aan realisme en impact: ipv langdurig inzoomen en een minuutje of 3 a 4 uittrekken voor een effect (spinnen in the Beyond) nu flitsende uithalen en snelle montage.

 2. avatar
  Fay

  Heb hem eindelijk binnen HW’tje 🙂 ! Zag hem gisteren weer (was jaren geleden dat ik hem nog eens gezien had) en moet zeggen dat ik hem erg goed vind! Ik dacht altijd dat The Beyond mijn lievelings-Fulci was, maar moet mijn mening herzien. The Beyond is leuke over-the-top-gore, maar ontbeert de nodige suspense in het algemeen. TNYR daarentegen heeft het allemaal: de typische Fulci-gore, maar ook een flinke dosis suspense + een griezelige/groezelige atmosfeer. Ben iig zeer tevreden met deze aanwinst! 😀

 3. avatar
  BvZ

  Vipco=Brits bedrijf, en “dus” CUT. Zie ook BBFC.CO,UK. (To obtain this category cuts of 0m 22s were required. The cuts were Compulsory. ).

 4. avatar
  BvZ

  [mist in vorige post] :Cuts required to detailed, close up sight of a woman’s stomach, breast and nipple being cut with a razor blade, in accordance with BBFC guidelines and policy on sexualised violence, and in line with the requirements of the Video Recordings Act 1984.

 5. avatar
  Fear of Bliss

  heb hem toch gekocht, volgens iemand op amazon. valt het wel mee, de meeste scenes zitten er nog in, en ik kan hem toch niet anders krijgen, want die zijn regio 1, dus hopen dat het meevalt

 6. avatar
  lammie

  Van de week Fulci”s klassieker gekocht en gezien.Precies wat ik er van verwacht had…brute,sadistische en voyeurristische film…..Fulci grote klasse.Must see voor iedere horror fan.Geweldig ook dat malafide “eendenstemmetje”….TOP.

Laat een antwoord achter