Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Saw IV

Saw IV
3.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

?You think it is over, but the games have just begun?. Eenieder die dacht voorgoed van Jigsaw af te zijn heeft dikke pech. Onze martelvriend is weliswaar zo dood als een pier, maar dat weerhoud hem er niet van zijn sadistische taferelen voort te zetten?

Met gemengde gevoelens nam ik plaats in de bioscoopzaal. Enerzijds kon ik niet wachten op de ?herrijzenis? van vriend Jigsaw, maar aan de andere kant vroeg ik me af of het nu niet een keer gedaan is met de reeks. De originele Jigsaw is dood, en er is niemand die hem kan vervangen?

De film opent in een mortuarium. Op een operatietafel, omringt door allerlei gereedschappen, ligt John Kramer, beter bekend als Jigsaw. Aan de enorme wond aan zijn keel moge duidelijk zijn dat hij de ruimte niet levend zal verlaten, toch wordt er een sectie op het lichaam verricht. De doktoren treffen een cassette aan in de maag, en schakelen direct detective Hoffman (Saw 3) in. Bij het afspelen van de tape komt men erachter dat Amanda niet de enige leerling van Jigsaw was. Aan Hoffman de taak om de nieuwe Jigsaw op te sporen, voor het te laat is. Ondertussen wordt ook SWAT leider Rigg slachtoffer van de wrede spelletjes. Hij heeft 90 minuten om zijn test te doorstaan. Slaagt hij hier niet in, dan zal hij alles waarvoor hij leeft verliezen. Het is voor beide heren een race tegen de klok, die onverbiddelijk doortikt?

Uit het bovenbeschreven verhaal blijkt wel dat het verhaal van Saw 4 niet bijster ingenieus is. Het is dan ook een film die puur voor de fans gemaakt is, en niet voor het ?gewone? publiek. De film bestaat uit een aaneenschakeling van martelwerktuigen en flashbacks, gevolgd door een ?onverwacht? einde. Ik moet zeggen dat ik het einde niet helemaal zag aankomen, maar overduidelijk was hij toch echt wel. Ook de vallen die Jigsaw voor zijn slachtoffers in petto heeft zijn in dit deel vaak veel te ver gezocht. Zo zit een jonge vrouw met vastgebonden in een stoel. Zodra het mechanisme in werking wordt gebracht, trekt het apparaat haar haren langzaam naar achteren, waardoor ze levend zal worden gescalpeerd.

Het is zo klaar als een klontje. De schrijvers hadden geen idee?n meer, en gingen daarom maar op zoek naar ander methodes om mensen zo ziek mogelijk van het leven te beroven. Ingewikkeld zijn ze wel, maar verre van briljant. De val met een aantal keukenmessen is echter wel zeer sterk.

Wat er met de reeks is gebeurd weet ik niet precies. Maar het was blijkbaar nodig om het opeens veel geweldadiger en ranziger te maken. De tweede sequel stond al garant voor volle kotszakken, en ook dit deel (de sc?ne in het mortuarium) is niet vies van wat bloed en ingewanden. Op zich vind ik dit niet erg, zolang het verhaal er maar niet onder lijd. Saw was juist briljant omdat het zo minimalistisch was. Je zag nauwelijks bloed, maar de spanning was op en top. In Saw 4 is het juist de omgekeerde.

Ik zeg niet dat de film de moeite niet waard is (als fan zijnde is hij nog goed te pruimen), maar het wordt zo langzamerhand allemaal een beetje overbodig. Het begint te lijken op diverse slasherfilms, waarin de boosdoener aan het einde dood gaat, maar in het vervolg blijkbaar toch nog wist te overleven.

Saw 4 is nog goed te doen, maar het overmatige gebruik van onrealistische viezigheid en het gebrek aan een goed verhaal kunnen niet verhullen dat de serie zijn einde heeft bereikt. De reeks is niet meer wat het ooit was, en dat is jammer. Saw 4 is vermakelijk, maar het is nu toch echt ?game over??

Over de auteur

avatar

10 reacties

 1. avatar
  nemesea1982

  kan mijzelf ook zeer goed in deze review vinden. deel 3 was nog leuk vond ik(zeker omdat mijn broer zijn vriendin flauw viel in de bios)geeft wel een xtra dimensie ad film. maar deze viel me toch ook wel een beetje tegen.er zaten echt wel leuke stukjes in.maar t is nu wel over met de originaliteit

 2. avatar
  Jason VS. Freddy Vs. Michael

  Ik ben het wel eens met jouw mening Luthron, ook ik had zo mijn twijfels toen ik deze film ging kijken, de traps zijn opzich wel leuk gedaan, maar de originaliteit is eruit. Jigsaw zijn tijdperk is wel weer voorbij vind ik. Iets dat ik nog wel leuk vond is dat je meer te weten komt over het verleden van john.

 3. avatar
  horrorfan16

  Ik vind dat jullie allemaal gelijk hebben. Waarom nog een deel 5 en 6 als de 4e niks aan is? Ik vind deel 4 er ook gewoon niet tussen passen.

 4. avatar
  Bo

  de saw reeks bgon slim maar bgint nu toch wel de domme kant op te gaan, vind ze allemaal vermakelijk maar verder niet echt zo leuk meer omdat t zo uitgemolken is

 5. avatar
  sawfan

  Ik ben het niet met jullie eens, dit is gewoon een goede film en er is niks afgezaagds aan! blijft ng steeds leuk en die terugblikken van jigsaw zijn juist heel interessant!

 6. avatar
  Stiekeme_Donder

  Hier hadden ze veel meer uit kunnen halen, echt heel erg jammer. Allemaal wel erg toevallig , die samenloop van omstandigheden. Hoe er werd omgegaan met bepaalde personages uit deel 2 en 3(jullie weten wel wie ik bedoel),, vond ik echt een hele grote domper. En weer die onbeantwoorde vragen…. Op naar deel 5 en 6 dan maar.

Laat een antwoord achter