Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ballen

Ooit was er een tijd waarin films werden gemaakt als Psycho, The Texas Chain Saw Massacre, The Evil Dead en The Blair Witch Project. Deze tijd noemen we het verleden. De genoemde films zouden het horrorgenre voorgoed veranderen, vanwege hun kwaliteit en niet te vergeten hun durf; het waren films van makers die er niet bang voor waren met iets compleet nieuws en onverwachts hun publiek te shockeren en verbazen. En dat ook k?nden doen.
Waar is die mogelijkheid gebleven? Er zijn ongetwijfeld regisseurs met vernieuwende idee?n die het genre op zijn kop kunnen zetten, maar we merken er verdomd weinig van. Ze worden dwarsgezeten hun idee?n op celluloid te plaatsen door studio’s die hun publiek iets vertrouwds en veiligs willen geven, waarvan bewezen is dat het werkt. In het geval van de horrorfilm betekend dat iets met schrikeffecten, het liefst dik aangezet met bombastische muziek, enge bleke meisjes en een aantrekkelijke heldin die hierdoor geterroriseerd wordt, maar niet op zo’n manier dat ze haar perfecte uiterlijk verliest. Of gewoon een remake, dan zit je helemaal goed.
Het voordeel voor de studio’s is dat ze vrij zeker weten dat de films niet gaan floppen. Het nadeel is dat er op deze manier nooit een monsterhit zal verschijnen, omdat alle films een platgelopen weg bewandelen en dus geen enorme hoeveelheden bezoekers zullen trekken.
Toch heeft het leven in deze tijd ook een groot voordeel voor jonge ambitieuze filmmakers, namelijk dat het veel makkelijker is om aan goede apparatuur te komen om een film te maken. Daarom zou ik tegen iedereen met een revolutionair idee willen zeggen: werk het uit en maken die film. Wie weet wordt jij de schepper van de nieuwe klassieker.

Over de auteur

avatar