Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Halloween: 35th Anniversary Edition (Blu-ray)
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (1 Stem)

In 1963 vermoord de jonge Michael Myers zijn zus en haar vriendje in koelen bloede. Myers wordt opgenomen in een kliniek en komt onder de behandeling van Dr. Sam Loomis (Donald Pleasence). Jaren later wil men gaan kijken of Myers weer vrijgelaten kan worden, maar Loomis wil hier een stokje voor steken. Myers weet echter te ontsnappen en hij keert terug naar zijn woonplaats Haddonfield om af te maken wat hij 15 jaar geleden begonnen was…

John Carpenter’s Halloween was één van de eerste horrorfilms die ik ooit zag. Als puber was ik al onder de indruk van de spanning die hij in deze ouderwetse tiener slasher uit de periode voor Friday the 13th en de gore galore creëerde.
De film verscheen op 25 oktober 1978 en dit jaar, exact 35 jaar na de release, werd het tijd voor een 35ste verjaardag met een nieuwe blu-ray omzetting en dvd versie van de film. Helaas deed de Benelux niet mee met deze verjaardag, maar onze Engelse buren zorgden er wel voor dat de verjaardagseditie van Anchor Bay uitkwam, zodat wij Europeanen ook van deze nieuwe versie kunnen genieten.

John Carpenter en zijn toenmalige vriendin Debra Hill waren beginners toen ze deze film maakten en met de minimale middelen die ze hadden is het al helemaal een prestatie te noemen als je ziet hoe professioneel en spannend de film nog is.
Carpenter weet door bepaalde camerastandpunten alleen al behoorlijk wat spanning te creëren. De film zit boordevol met sfeervolle shots die goed bijdragen aan de spanning en de angstsfeer.

De cast is vooral voor een lowbudget film als deze wel erg goed. Voor Jamie Lee Curtis was het de eerste rol in een speelfilm en ze zet een erg sterke prestatie neer als de onschuldige Laurie Strode. Niet iedereen zal dit erg brave (vooral voor tegenwoordige begrippen) personage kunnen waarderen, maar ik vond het wel aandoenlijk en Curtis (toen nog een tiener) speelt de rol in stijl.
Het schijnt dat Carpenter voor de rol van Loomis eerst Peter Cushing en Christopher Lee had gevraagd. Lee noemde de afwijzing later nog één van de grootste fouten uit zijn carrière.
De keuze viel uiteindelijk op Donald Pleasance. Een man die al gauw de oudste en meest ervaren persoon op de hele set bleek te zijn.
Ook Pleasance was al een acteur die zijn status al verworven had tegen de tijd dat deze film geschoten werd. Hij zet een enorm sterke rol neer die er niet voor niks voor zorgde dat hij een vast terugkerend personage werd in de sequels. Vooral als je jezelf bedenkt dat Loomis alles in 5 dagen heeft moeten doen realiseer je pas echt wat een prestatie deze acteur hier neer heeft gezet.
De overige castleden zijn ook best goed. Hier zit verder niet heel veel bijzonders meer tussen, daar de film echt gedragen word door Curtis en Pleasance. Toch zitten er nog wel leuke rollen tussen, zoals P.J. Soles die één van de oversekste tieners speelt en Charles Cyphers die de sheriff van Haddonfield speelt. Leuke rolletjes die toch hier en daar nog wel voor kleine hoogtepuntjes kunnen zorgen naast het acteergeweld van de twee bovengenoemde hoofdpersonages.

In deze eerste Halloween word Michael Myers in de eerste instantie nog niet als een onoverwinnelijke moordenaar neergezet die moeiteloos door mensen heen hakt. Myers is in dit deel nog echt van vlees en bloed. Zijn hijgende ademhaling helpt in sommige scenes goed mee aan de spanning. Daarnaast hoor je door deze ademhaling dat het moorden echt moeite kost, wat hem net iets menselijker maakt dan in de sequels. Zijn body count is in dit deel dan ook niet erg hoog, maar de moorden zijn wel enorm krachtig in beeld gebracht en deze scenes dragen ook goed bij aan de angstsfeer. Het moorden gaat niet om de gore en de “fun”, maar het geeft juist aan hoe gevaarlijk Myers is.

Natuurlijk bevat de film ook hier en daar wat plotholes en schoonheidsfouten. De film was in 21 dagen met een budget van ongeveer 325,000 dollar. Dan is het ook niet gek als er hier en daar een foutje in zit.
Zo is het zo nu en dan wel erg duidelijk dat ze in het zomerse Californië aan het schieten waren in plaats van in een herfstig Illinois. Daarnaast is het ook wel opvallend dat Myers kan autorijden terwijl hij sinds zijn zesde opgesloten zat in een gesloten instelling voor geesteszieken.
Zo kan ik nog wel over een aantal dingen vertellen, maar ik moet hierbij wel zeggen dat deze fouten mij helemaal niet stoorden. Dit omdat de fouten niet van een dusdanige aard zijn dat ze de sfeer en de kwaliteit van de film heel erg naar beneden halen. Sterker nog: sommige foutjes vind ik eerder nog amusant en charmant in plaats van hinderlijk.

Als laatste wil ik nog even mijn lof uitspreken over Carpenter’s score. Het is een spannende soundtrack die goed ingezet word als versterker van de spanning. Het is echt van toegevoegde waarde op de beelden. Je merkt wel dat hij wat weinig tijd had gehad om deze score te maken. Vergelijk deze soundtrack maar eens met die van de sequel en dan hoor je duidelijk dat hij meer tijd en geld in die laatste had kunnen steken.
Toch heeft deze originele score zijn charme en is het wederom een wonderbaarlijke prestatie gezien de tijd en de middelen die beschikbaar waren.

Daar de blu-ray versie van een aantal jaren geleden nogal tegenvallend scheen te zijn besloten de makers van deze nieuwe blu-ray de film opnieuw om te zetten naar de HD kwaliteit. Ik moet zeggen dat ze er een prima werk van hebben gemaakt. De kwaliteit is erg scherp en een duidelijke verbetering ten opzichte van de DVD. Ook de audio klinkt erg goed. De kwaliteit is dusdanig verbeterd dat je jezelf moeilijk meer voor kan stellen dat de film alweer 35 jaar oud is.

Naast de prachtig gerestaureerde versie van de film bevat deze verjaardagseditie ook een aantal nieuwe extra’s. Zo is er nieuw audio commentaar toegevoegd met de stemmen van John Carpenter en Jamie Lee Curtis. Ook is er een iets meer dan 10 minuten durende “On Location” waarbij men teruggaat naar de filmlocaties met producer/schrijfster Debra Hill en actrice P.J. Soles.
Tevens (misschien wel het interessantste voor de echte fans) bevat het een ongeveer 60 minuten durende documentaire over het eerste en waarschijnlijk enige bezoek van Jamie Lee Curtis aan een horror event. Het is mooi en aandoenlijk om te zien hoeveel moeite zij hierin stak en hoeveel zij deed voor de aanwezige fans die speciaal voor haar soms van heel ver kwamen.
De documentaire is best persoonlijk, we krijgen ook een goed beeld geschetst van hoe Curtis in het leven staat en waarom ze ervoor gekozen had om zich af te scheiden van de horror wereld. Best leuk en informatief. Een leuk werk dat geschoten werd door de zus van Jamie Lee Curtis.

Het enige minpuntje van deze blu-ray is het menu. Soms is de belichting van het geselecteerde menu niet helemaal duidelijk, waardoor je soms twijfelt over wat je nou geselecteerd hebt staan. Verder lijken de overgangen ook niet helemaal soepel te gaan, maar daarbij twijfel ik nog of dit aan het menu zelf ligt of dat het kan komen doordat mijn blu-ray speler inmiddels ook weer een aantal jaartjes meedraait. Ik weet niet of dat met nieuwe blu-rays wat merkbaar word.

Deze 35ste verjaardag blu-ray is naar mijn mening de meest complete en beste versie die momenteel in Europa te verkrijgen is.
Een echte aanrader voor de echte liefhebbers van deze klassieker. De horrorliefhebbers die niet zo onder de indruk waren van deze film kunnen de investering beter in iets anders steken denk ik, want een release als deze is al gauw voer voor de echte liefhebbers van de film. Zij die geen blu-ray speler hebben: wees niet getreurd, deze release is ook op DVD verschenen (volgens mij wel in een gewoon DVD doosje i.p.v. de steelcase waar de blu-ray in zit).

Over de auteur

avatar

Naam: Richard Leeftijd: 21 Woonplaats: Leeuwarden Lid sinds: 2006 Favoriete horrorfilms: Friday the 13th, omdat deze film mijn interesse in het genre gewekt heeft. Verder heb ik niet echt een voorkeur.

één antwoord

Laat een antwoord achter