Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Conjuring, The
3.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Carolyn (Lili Taylor) en Roger Perron (Ron Livingston) zijn met hun dochters verhuisd. Ze hebben er zin in om weer een frisse start te maken, maar al snel beginnen er vreemde dingen te gebeuren.
Ze vinden plots een verborgen kelder, de kinderen beginnen zich raar te gedragen, Carolyn krijgt onverklaarbare blauwe plekken en familie foto’s vallen naar beneden.
Wanneer de voorvallen steeds regelmatiger en ernstiger worden besluiten ze de hulp in ge schakelen van Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farminga). Het duo is gespecialiseerd in exorcisme en andere occulte zaken, maar deze zaak beloofd een zware klus te worden…

De hype rondom de nieuwe James Wan film wordt al flink aangewakkerd. Hier en daar beginnen er al wat test screenings en sneak peeks te komen om het publiek alvast wat warm te maken en om de reactie van het publiek te zien. Ik moet zeggen dat ik tot op heden best heb genoten van Wan’s werken, dus toen ik de gelegenheid kreeg om zijn nieuwe film alvast te zien bij een test screening, kon ik deze gelegenheid echt niet voorbij laten gaan.

De liefhebbers van Wan’s werken komen dit jaar aan hun trekken, want vanaf 5 september draait deze film in de bioscopen en 24 oktober kunnen we alweer de tweede Insidious film bekijken.
Of dit een voordeel of een nadeel gaat worden moet nog blijken, want jammer genoeg lijkt The Conjuring wel heel wat op Wan’s voorgaande werken en op andere recente horrorfilms.

Het haunted house genre slaat de laatste jaren natuurlijk weer wat aan door films als Insidious en The Woman in Black. Daarom is de keuze voor een haunted house film marketingtechnisch gezien niet slecht, maar helaas heeft Wan wel heel veel overgenomen van zijn voorgaande film en TWiB. Het verhaal over de heks en een aantal hierbij passende schrikmomenten lijkt zo uit TWiB te komen.
Het stukje exorcisme en handheld camera is ook oud en de vogel truc kunnen de liefhebbers die Dark Skies hebben gezien zich vast ook nog wel herinneren.

Het gebrek aan originaliteit is het enige grote probleem van deze verder wel onderhoudende horrorprent. Wan heeft namelijk ook een aantal leuke dingen bedacht, zoals de kamer van de Warrens waarin ze hun artefacten van andere zaken hebben bewaard. Iets waaraan ze in een vervolg (als die ooit komt) van mij best meer aandacht mogen schenken.

De schrikmomenten en spanningsopbouw komen best goed over. Wan heeft er weer een aantal lekker griezelige dingen in weten te verwerken, zoals wederom een wel erg griezelige pop (de man lijkt er een talent voor te hebben). Ook de flauwe grapjes die er hier en daar in verwerkt zijn om de spanning iets weg te nemen wist ik wel te waarderen.
Helaas is het Wan echter weer niet gelukt om een echt griezelige geest te maken. Dit begint wat op te vallen bij al zijn films, dus misschien moet de beste man er of eens iets aan veranderen of moet hij het gewoon niet meer proberen.

Patrick Wilson, die binnenkort ook in Insidious 2 te zien zal zijn, mocht ook voor deze Wan film weer op komen draven. Dat is zeker niet erg, want ik vind hem een goed acteur en ook de rol van Ed Warren zet hij weer goed neer. De meeste lof moet naar mijn mening echter gaan naar Vera Farminga voor haar sterke spel als Lorraine Warren. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn soms echt geweldig en mooi subtiel.
Lili Taylor doet het ook goed en Ron Livingston is degelijk in zijn rol, maar niet heel erg bijzonder in vergelijking met de voorgaande drie.
De kinderen spelen ook wel aardig, maar helaas is door de leeftijd en de ervaring een groot verschil te zien met de ‘volwassenen’ qua acteerprestaties.

The Conjuring heeft zeker zijn sterke momenten, maar weet door het behoorlijk clichématige verhaal geen grote indruk op mij achter te laten. Het is nog een best effectieve film voor in een donkere bioscoopzaal, dus ik moedig het aan om deze film in de bioscoop te gaan zien, al is het alleen al om je support als horrorliefhebber te tonen naar het vertonen van horrorfilms in de bioscopen (want dat doen ze hier in Nederland al zo weinig). De meningen van mijn mede kijkers waren heel verdeeld (variërend van mensen die hem slecht vonden tot mensen die hem geweldig vonden), dus ik zal zeggen: ga dit bekijken en beoordeel zelf.

Over de auteur

avatar

Naam: Richard Leeftijd: 21 Woonplaats: Leeuwarden Lid sinds: 2006 Favoriete horrorfilms: Friday the 13th, omdat deze film mijn interesse in het genre gewekt heeft. Verder heb ik niet echt een voorkeur.

4 reacties

Laat een antwoord achter