Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Kristen
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (23 Stemmen)

In het beklemmende Kristen van regisseur Mark Weistra speelt Terence Schreurs het titelpersonage, een jonge vrouw die, samen met haar vriend, na een nieuwsjaarfeest de rommel in een café gaat opruimen. Kristen begint met poetsen terwijl haar vriend nog een parkeerplek zoekt. Tijdens het opruimen komt er een man aan de deur die ze laat weten dat het café niet open is. Niet veel later hoort Kristen vreemde geluiden en wordt ze gebeld door een onbekende man. En waar blijft haar vriend toch, waarom neemt hij zijn telefoon niet op?

De film begint sfeervol met een mooi geschoten titelsequentie en bouwt vervolgens langzaam de spanning op, als een strop die zich langzaam om je nek sluit. Misschien dat het voor sommigen te langzaam is maar ik vond dit wel bij de film passen. De film lijkt in eerste instantie een soort home-invasion thriller te worden, maar naar mate de film vordert voegt Weistra elementen toe die de film in een andere richting duwen. Verder bevat Kristen ook enkele simpele maar goed geplaatste, effectieve jumpscares.

Terence Schreurs schittert als het titelpersonage en speelt haar rol vol overtuiging. Ze weet de kijker mee te slepen in haar vertwijfeling over de gebeurtenissen die haar overkomen. Daarentegen vond ik Ronald Top als de “stem/beller” niet echt overtuigend. Voor mijn gevoel te monotoon, maar misschien was dat ook wel de bedoeling. De rest van de cast heeft vrij korte rollen maar kwijt zich aardig van hun taak.

Het is natuurlijk bijna onmogelijk om tegenwoordig een volledig originele film te schrijvern, dus is het niet verwonderlijk dat men hier en daar wordt herinnerd aan andere films zoals Insidious, When A Stranger Calls en de originele The Haunting. Maar hier geldt beter goed gejat dan slecht bedacht. Waar Kristen redelijk uniek in is, is toch wel de “bad guy”. Lange tijd is onduidelijk wie het is, is het haar vriend die een grapje uithaalt, is het een psychopatische stalker of is er misschien toch meer aan de hand? Echter weet je (waarschijnlijk) voor de onthulling al hoe de vork in de steel zit.

Ondanks enkele minpunten is Kristen één van de beste Nederlandse horrorfilms ooit. Mark Weistra bewijst dat met doorzettingsvermogen en passie een klein budget geen enkel probleem hoeft te zijn om een goede film te maken.

Over de auteur

avatar

Woont in: Nederland Liefhebber van: Slashers en Scandinavische genrefilms

6 reacties

Laat een antwoord achter