Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zaterdag 27 maart jl. was het zover: mijn dag op Duistere Openbaringen 2010. Het festival was inmiddels twee dagen oud en op deze derde dag zouden ‘s avonds de juryprijzen worden uitgereikt. Door enkele omleidingen en een koppig navigatiesysteem kwam ik helaas te laat voor het gratis ontbijt.

In het café van filmplatform BROET zaten al enkele mensen, waaronder organisator Emiel Labree, BROET-eigenaar Ramon Etman (Horizonica) en ook enkele heren van VET-TV waren zojuist gearriveerd. In de kleine bioscoopzaal kregen we als eerst de lange speelfilm The Blue Horse voorgeschoteld. Na afloop was bijna iedereen het er mee eens dat we naar een “zwakke” film hadden gekeken, zeker voor het budget dat de film schijnt te hebben. Vooral bij schreeuwende personages was het geluid slecht, het edit-werk was in mijn ogen behoorlijk ondermaats en de film was gewoon te lang en traag.

Make-up artieste Suzi Terror

Vervolgens was het tijd voor filmblok A en de FX-workshop van Suzi Terror die gelijktijdig plaats vond. Suzi leerde de aanwezigen hoe men een masker moet maken en vervolgens mocht men met de opgedane kennis aan het werk. Ik had echter gekozen voor de vijf korte films. Vooral De Kat, De Kat En De Krijsende Vrouw liet het nodige gore zien terwijl Akikomeer een soort van sprookje was dat erg mooi geschoten was. De uiteindelijke (kortere) versie van Harteloos is inderdaad een stuk sneller dan de testscreening die ik gezien heb.

Een creatie van de workshop

Na een kleine pauze was het vervolgens tijd voor Blok B, bestaande uit zeven korte films. Het erg grappige Oh Deer! bevat de meeste bekende namen (o.a. Pierre Bokman, Monic Hendrickx en Rene van het Hof) en wist de zaal aan het lachen te krijgen. Het sf-verhaal Strike was op special effects gebied een mooie film. En de film met de meeste potentie was The Dark Strain, een sort van zombiefilm maar was helaas vrij lachwekkend door de “monsters” die op handen en voeten liepen. Als die nu eens gewoon hadden rondgelopen…

En toen was het tijd om een hapje te eten! Omdat er in de directe omgeving niet meteen eetgelegenheden waren hadden de mensen van BROET toch het een en ander op het menu gezet. Twee soepen, 3 verschillende quiches, broodje knak, tosti’s, brood met tapenades, 2 soorten muffins en ook een bakje olijven behoorde tot de mogelijkheden. Inmiddels was OMG Entertainment aanwezig met een stand, echter zat die een beetje afgelegen weggestopt in een kamertje.

Het gezellige café van BROET

Vervolgens was het laatste filmblok aan de beurt. Hierin o.a. twee films die geinspireerd waren door de Nederhorrorklassieker De Lift. Ook was er een vertoning van Papier Hier, de film die veel lovende kritieken heeft gekregen.

Het aanbod was erg gevarieerd. Mooie arthouse-achtige films, sf, en zuivere horror. Soms van erg amateuristische kwaliteit tot mooie geschoten films met steun van het Nederlands Film Fonds. Er waren diverse regisseur aanwezig (o.a. Mike Stoffels, Michiel ten Kleij, Cindy Jansen en Jonas Klinkenbijl). Verder viel het me op dat er naaste enkele Belgische films ook een flink aantal van onze zuiderburen op het festival aanwezig waren.

Uiteindelijk was er om 22.15 uur dan de prijsuitreiking van de “Emiels” zoals de beeldjes genoemd werden door de juryleden. :

De jury tijdens de uitreiking

Beste Film: Het Snoepmonster
Beste Actrice: Mareille Labohm – Birdday
Beste Acteur: Jurriaan Fuchs – Schoft
Beste Montage: Sander Kuipers – Iedereen Die Iets Betekend
Best Cinematografie: Addie Reiss – Vogelvrij
Best Scenario: Ruwan Heggelman – Het Snoepmonster
Beste Muziek: Stan Koch, Jelle Visser – Papier Hier
Beste Geluid: Mark Lizier – Akiko
Beste Make-Up FX: Kyah Kolodziezyk – De Kast, De Kat En De Krijsende Vrouw
Beste Visual FX: Tom Jacons, Jeroen Groen, Gijs van Broekhoven – Strike
Beste Promotie: Papier Hier

Publieksprijs: Schoft

Al met al een geslaagde dag waarvoor dank aan de organisatie (in het bijzonder Emiel Labree) en natuurlijk ook een compliment voor het personeel van BROET voor de vriendelijke en goede bediening! Op naar de 6e editie!

(jullie verslaggever is trouwens te zien op de bovenste foto…)

Over de auteur

avatar

10 reacties

  1. avatar
    Evil B.

    Dit soort festivals zijn altijd leuk. We hadden het hier vroeger, maar daar zijn ze mee gestopt, volgens mij heeft Emiel het toen min of meer ‘overgenomen’. Jammer genoeg is het te ver voor mij.

Laat een antwoord achter