Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

wetenschappers simuleren verspreiding van zombievirus

Amerikaanse wetenschappers hebben een computermodel ontwikkeld van een uitbraak van een zombievirus in de Verenigde Staten. Het model voorspelt tot in detail hoe snel een zombievirus zich zou verspreiden, afhankelijk van de besmettelijkheid van het virus en de agressiviteit van de zombies en de heldhaftigheid van gezonde mensen.

De simulatie wordt op 5 maart officieel gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Physical Society, maar het is nu al mogelijk om zelf een zombie-uitbraak te plannen in het model.

Het zombieproject laat volgens de wetenschappers op ludieke wijze zien hoe een uitbraak van een besmettelijke ziekte met behulp van de computer tot in detail kan worden voorspeld.

De wetenschappers gebruikten recente populatiecijfers uit de Verenigde Staten om het zombiemodel kloppend te maken. De inwoners kunnen in de simulatie in vier verschillende stadia verkeren: gezond, net geïnfecteerd, in zombiestaat of gedood.

In die zin verschilt het model van de gebruikelijke simulaties waarin ziektes worden gemodelleerd. “Van normale ziektes kun je ook genezen”, verklaart hoofdonderzoeker Alexi Alemi van Cornell University op nieuwssite New Scientist.

“Zombies worden niet beter en gaan ook niet dood aan hun ziekte, tenzij ze actief worden gedood door gezonde mensen.”

De uitkomst van de zombie-uitbraak hangt in het model dan ook af van het verschil tussen het aantal inwoners dat wordt besmet door beten van zombies en het aantal zombies dat wordt gedood door heldhaftige mensen die nog gezond zijn.

De simulatie gaat standaard uit van een situatie waarin zombies ongeveer 25 procent meer kans hebben om iemand te besmetten, dan dat ze worden gedood.

De wetenschappers kwamen tot dat in hun ogen realistische cijfer door zombiefilms te analyseren, zoals 28 Days Later en Shaun of the Dead. “Het was een grote uitdaging om een realistische zombie-aanval te simuleren”, aldus Alemi.

(bron: Nu.nl)

Over de auteur

avatar

Laat een antwoord achter