Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Let The Right One In
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Oskar, een bleke slungel van twaalf, is het doelwit van pestkoppen. In de troosteloze wijk Blackeberg waar hij woont, ontmoet hij Eli. Het rare meisje zit als een kraai op het klimrek, loopt met blote voeten door de sneeuw en laat zich af en toe ontvallen dat ze geen gewoon meisje is. Haar begeleider H?kan is in het park aan het klungelen met een vers opgehangen lijk en een jerrycan vol mensenbloed. Eli is een eeuwenoude vampier. En Oskar droomt ervan zijn pestkoppen terug te pakken.

In een tijd dat we dood worden gegooid met sequels en remakes (soms vermomd als ?reboot?) zijn er natuurlijk ook de originele films die stijf staan van allerlei clich?s en formules. In eerste instantie lijkt Let The Right One In (Lat Den Ratte Komme In) tot deze laatste categorie te behoren, de film gaat namelijk over een vampier, maar schijn bedriegt! Want een heleboel van deze clich?s worden gewoon aan de kant geschoven. En eigenlijk mag LTROI geen horror worden genoemd, maar een donker sprookje.

Regisseur Thomas Alfredson heeft het werk van John Ajvide Lindqvist (die het script heeft geschreven, gebaseerd op zijn eigen boek) op een magistrale wijze tot leven weten te brengen. Hij maakt tegelijkertijd gebruik van een ietwat grauw, maar ook een warm kleurenpallet om het verhaal te vertellen. Ook het camerawerk van de (halve) Nederlander Hoyte van Hoytema draagt veel bij aan de gotisch aandoende sfeer van de LTROI.
Er zitten herkenbare dingen in de film: wraak willen nemen op die perstkop, de opbloeiende liefde tussen de hoofdrolspelers, nieuwsgierigheid die wint van angst, dit zijn enkele voorbeelden die de meesten van ons wel eens hebben meegemaakt. Hierdoor kunnen we ons beter identificeren met de hoofdrolspelers en het verhaal.
Het acteerwerk van Kare Hedebrant (Oskar) en Lina Leandersson (Eli) is gewoon goed te noemen, we leven met hun mee en zijn meer bezorgd om hun dan zij over zichzelf. Beiden zijn dan ook de eigenlijke de kracht van de film.
De gorehounds onder ons komen ook enkele keren aan hun trekken, maar deze momenten zijn niet zozeer sensationeel te noemen maar dragen wel bij aan de donkere sfeer van dit sprookje…

Let The Right One In is verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende genreliefhebber! (en iedere andere cinefiel…)

Over de auteur

avatar

17 reacties

Laat een antwoord achter