Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Nosferatu
3.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Nu, erg goeie opnames zijn er helaas niet bewaard gebleven, onder meer omdat de film lang verboden is geweest in de UK en USA; maar boven alles omdat Florence Stoker, de weduwe van de schrijver van Dracula, er niet mee kon lachen dat het verhaal van haar man zaliger zonder toestemming bepoteld werd zonder dat zij daarvoor enige centen ontving. En ze wou niet enkel de centen, maar ook alle exemplaren vernietigd (de bloedzuigster!) zodat men lelijk heeft huisgehouden toentertijd.

Freidrich Wilhelm Murnau heeft het beroemde vampierverhaal van Bram Stoker dan ook schaamteloos overgenomen, mits enige aanpassingen (Dracula wordt Orlock, Jonathan Harker – Waldemar Hutter, Mina Murray- Ellen Hutter, Renfield – Makler Knock en Londen – Bremen) om geen copyright te moeten betalen. Anderen beweren daarentegen dat het filmproductiehuis Prana-film nalatig is geweest in het opvragen van de rechten voor de film, en dat de naamveranderingen slechts schamele pogingen waren om hun fout te bedekken. Hoe dan ook, een rechtszaak volgde en de gevolgen kent u.

Ten hedendage zijn er verschillende versies verkrijgbaar: het origineel met de rode en blauwe tinten om dag en nacht te onderscheiden, de zwart-witversie, en maar liefst 5 verschillende soundtracks (waaronder ??n van Type O Negative -God behoede ons). In het eerste deel van de plot is -buiten de namen dan- haast niets veranderd; alleen: Graf Orlock is uiterst lelijk, de lelijkste vampier ooit uit de filmgeschiedenis.

Hij is kaal met vieze troloren waar Mr. Spock (Star Trek) jaloers op zou kunnen worden, heeft knaagtanden, een scherpe haakneus en lange, beweeglijke klauwen. Dracula daarentegen stond gekend als grote meester-verleider voor wie vrouwen bij bosjes in zwijm vielen om hun lichaam open en bloot te geven voor onze bijtgrage verworpene. Zo heb ik Dracula dan ook altijd gezien: een schaamteloos neukbeest dat zijn tanden graag in jonge, be?nvloedbare maagdjes zet; pas dus op voor die knappe donkere vreemdeling meisjes: laat je niet verleiden door bakerpraatjes; voorhuwelijkse seks en ontrouw is des duivels en verwoest je ziel en leven; enkel de reinen van hart zullen het kwade kunnen weerstaan, enz?

Over de auteur

avatar

16 reacties

 1. avatar
  La Comtesse

  Een heel erg goede film, veel meer waard dan een 7. Alleen zo jammer dat mijn DVD versie van die ontiegelijk slechte moderne muziek heeft. Maar ook geheel zonder geluid is en blijft dit nog een heel goede film !

 2. avatar
  La Comtesse

  Ik heb de Eureka versie, die heeft twee discs, eentje is sepia en de andere is zwart-wit met blauw en rood (geen groen) maar dat hoort zo want zo gaven ze toen het verschil aan tussen nacht/koude (blauw) en warmte (rood).

 3. avatar
  Orlok

  Die ik heb heeft ook al van die kutmuziek, en dan hebben ze de verschillende scenes ook nog blauw-,groen-, roodtinten etc. gegeven, maar hij blijft heel sterk.

 4. avatar
  shihuandgi

  waar haal je deze film?en ik heb gehoord dat er sommige beweren dat het echt is dat de nosferatu een echte vampier geweest was tijdens de opnamens! en hier lees ik dan dat ze de dracula film hebben omgebouwd.

 5. avatar
  Bas

  Ik heb de film trouwens gisteren gezien. Erg sfeervol, maar ook erg traaf. Kinski zet Dracula neer als een oude, zielige bloedzuiger en dat beviel wel goed. Hij lijkt veel op het origineel uit 1922, maar die vond ik net nog iets beter.

 6. avatar
  lammie

  Gister de versie van Herzog gezien (bij de FAME gekocht voor 7,50 euro,duitse versie met eng. ondert.).Zeer stijlvolle,sfeervolle en ook trage horror ‘klassieker’.Heb de originele versie niet gezien,maar vond Herzog’s versie een goede Count Dracula verfilming.

Laat een antwoord achter