Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Rosemary's Baby
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Dit was Roman Polanski zijn eerste Amerikaanse film en ook zijn eerste adaptie van een boek. De rechten van het boek waren gekocht door William Castle die jullie wellicht kennen van low budget films die aan de man werden gebracht door slimme marketing trucjes. Vibrerende stoelen enz enz bij zijn filmvoorstellingen. Paramount wilde de film alleen maken als iemand anders de regie zou doen omdat ze bang waren dat de naam van William Castle gelijk was aan low budget horror. Ze haalde Roman Polanski binnen op een script over een Ski resort met de mededeling wat denk je van dit boek. Het was de eerste keer dat Roman Polanski een boek ging bewerken.

Het verhaal gaat over een stel (Mia Farrow en John Cassavetes) die een appartement betrekken in een groot complex. Ze raken bevriend met een ouder stel dat naast hun woont. Met name Guy (John Cassavetes) brengt veel tijd met hun door. Als er een meisje in het complex zelfmoord pleegt krijgt Rosemary steeds meer aandacht van de andere bewoners. Helemaal als ze ook nog eens zwanger blijkt. Rosemary krijgt vreemde dromen en Guy gaat steeds afstandelijker doen en krijgt zijn grote kans als acteur doordat een collega plots blind is geworden. Uiteindelijk krijgt Rosemary steeds meer het idee dat de buren iets van plan zijn met haar en het ongeboren kind.

De film zelf is zoals gebruikelijk te zeggen tegenwoordig, erg langzaam in opbouw maar door het mooie camerawerk, de locatie?s en het erg goede spel van alle acteurs zuigt het je steeds dieper in het verhaal. De film begint als een soap opera met bijbehorende credits vormgeving en muziek. 2+ uur later is het toch een heel andere beleving geworden.

Polanski heeft gekozen voor oude hollywood veteranen in de bijrollen en dat is een goede keus geweest. Ze transformeren van vriendelijke lieve buren in mensen waarvan je zou kunnen geloven dat ze de duivel zelf zijn. En dat allemaal op een geloofwaardige manier.

Deze film is het bewijs van de stelling dat suggestie enger is dan het daadwerkelijk in beeld brengen van dat wat je het meeste vreest.

In my book is dit een klassieker die zeker hier thuis hoort.

Over de auteur

avatar

74 reacties

 1. avatar
  Dutch Psycho

  Een echte klassieker, maar ik moet zeggen dat ik weel een grote Roman Polanski fan ben. Misschien dat hij zo goed het enge effect neer kan zetten omdat zijn vrouw Sharon Tate, vermoord is? Wie Roman kent als de hoofdrolspeler (en regisseur) in de Fairless Vampire Killers, kan niet geloven dat dit fragiele ventje zo’n enorm talent is! Ik kan Bitter Moon dan ook echt aanraden! Ik zal er zelfs een recentie van maken.

 2. avatar
  Dutch Psycho

  Ik vergeet nog te vermelden dat de hele film de vraag naar boven komt of haar vermoedens van duivelse complotten nu echt zijn of slecht een zwangersschapspsychose. Op het laatst weet je het zeker. Ze verbeeld zich alles…. tot je een heel klein glimpje in de wieg krijgt en twee ogen aanschouwt, die ckel van de duivel zelf zijn…..

 3. avatar
  BvZ

  De film is gemaakt voor mensen met een rijke fantasie, inbeeldingsvermogen en een attentionspan van meer dan 2 nanoseconden. Niet voor iedereen dus.

 4. avatar
  me

  Ik vind deze film echt superslecht.Meer dan 2uur gezeik (niks anders dan bezoekjes van de exentrieke buren enzo) Totaal geen spanning. Op het einde gewoon een zwarte wieg en een satanistisch kruis en oudjes die roepen heil satan :s heel eng hoor

 5. avatar
  robin

  Mensen die verklaren dat deze film saai en slecht is moeten raad ik aan om hem wat meer dan ??n keer te gaan bekijken! ik raad het ze zelfs aan om hem minstens 10 keer te zien! Aangezien het een enorm occult is moet je niet verwachen dat je het na ??n keer kijken snapt. Ik, als persoon die het boek heb gelezen en de film ongelovelijk vaak heb gezien vindt het een geweldige (met de grote G) remake van een boek, de sfeer, de cast en de muziek, alles past!

 6. avatar
  shihuandgi

  deze is een psychologische thriller in het genre van “who’s afraid of virgina wolf?” deze lijkt me saai maar eenmaal begrepen lijkt het toch enige vorm van diepgang te bevatten dat je dagen kan over nadenken of ze nu krankzinnig is of het gwn echt the antichrist is.deze gaat over hetzelfde onderwerp zoals the omen en het verschil is dat de omen weinig of niets aan de verbeelding overlaat en deze dus wel!ik moet em nog zien maar hij lijkt me saai(de eerste keer toch).

 7. avatar
  Astaroth666

  Ik wil deze film ontzettend graag zien, alleen al omdat Anton Szandor LaVey erin meedoet (schrijver Satanic Bible), maar ik kan hem nergens vinden. Iemand een idee waar ik deze kan vinden?

 8. avatar
  jurjen\'s psycho

  hij is wel cool het is niet zon horror film waar doden of bloed in voor komt maar meer zon horror dat je graag wil weten hoe het afloopt enz maar zeker geen slechte film

 9. avatar
  Legioen

  Ik heb bij de meeste films eigenlijk wel dat ik wil zien hoe het afloopt.. of dat nou iets als The Shining of 2001 Maniacs is… Uitzondering is dan weer bijvoorbeeld House of the Dead.. echt zonder twijfel (samen met She’s the Man en Serial Killing 4 Dummies) de slechtste film aller tijden… Daarvan hoefde ik het eind echt niet te zien… ben het eerlijk gezegd ook alweer vergeten.

 10. avatar
  jurjen's psycho

  mja eigelijk wel kijkfilm met veel bloed en geweld erin is meestal meer het Gore zelfen vaak meer actie minder goed verhaal en films waar niet veel geweld en bloed in voor komt is spannend/spannende muziek/beter verhaal/ enz enz

 11. avatar
  horror beeg killer

  Hele rare redenering heb jij, waarom kunnen films met veel bloed en geweld geen goed verhaal, muziek etc. hebben?

 12. avatar
  jurjen's psycho

  gwn bloed enz vind ik gwn niet eens eng en saai zoals die overdreven films vind ik gwn dood saai overdreven verhaal enz en ik zeg niet dat het VERHAAL ZO SLECHT is maar gwn saaier dan films zoals deze je kan ook overdrijven A>

 13. avatar
  Legioen

  Gebruik nou toch eens een keer gewoon Nederlandse leestekens en grammatica! Weet je wat er in jou eerste zin staat? Dat je “gewoon bloed enzo niet eens eng en saai vind..gewoon”, ik hoop tenminste dat dat bedoeld was als eerste zin.. het slaat nergens op. Sorry andere gasten, maar ik raak gefrustreerd als iemand iets typt en ik naar een bericht van 5 regels kijk waar geen duidelijke boodschap of kern uit op te maken is.

 14. avatar
  Legioen

  Het is maar een vermoeden, maar volgens behoort Jurjen tot de zogeheten Saw-generatie.. waarbij zijn redenering best logisch is, aangezien de meest tegenwoordige films meer gore dan verhaal bevatten.. Maar als Jurjen een groot filmexpert is en veel klassieke horror kijkt, dan klopt de redenering inderdaad van geen kanten.

 15. avatar
  jurjen's psycho

  nee ik gebruik die tekens niet en bloed en pijn mooi? wat is er nou zo mooi aan als iemand op een stoel zit en word afgfeslacht iedereen kan wel zon moord maken en ik vind het eerder ziek dan eng Intreseert mij niet dat je niet met mij eens bent ik ben jou niet en friday the 13th is ook saai ><

 16. avatar
  Legioen

  Nou, behoorlijk hoor. Jij zegt iets wat in onze ogen feitelijk niet klopt, zeggen daar iets over en je bent gewoon onwrikbaar. Een meer overduidelijk geval van koppig vind je niet snel lijkt mij.

 17. avatar
  jurjen's psycho

  daar heb je geliujk in bas en legioen wat is er nou zo eng aan bloed als je er niet tegen kan oke maar ik kan er wel tegen bloed en spijn is gwn dom/apart en niet eng en nu je accaunt lang bestaat ben je er nu ook blij mee?

 18. avatar
  jurjen's psycho

  maar wat er nou zo leuk aan is om zon zieke mafkeez achter je aan te hebben met een mes en dat ge splat splat gwn zooooo saai

 19. avatar
  Legioen

  Ik zeg helemaal niet dat je dom bent, alleen dat het door je spelling (gebrek ervan) moeilijk te begrijpen is wat je bedoelt, en dat je zomaar algemene hokjesgeest op horrorfilms loslaat, terwijl er saaie, slechte horrors zijn met veel gore en bloed, maar ook zeker wel hele goeie… En ik laat helemaal geen waardeoordeel op je los, je bent gewoon nogal star in je overtuiging.

 20. avatar
  horror beeg killer

  Hij geeft je alleen maar advies, dat is voor ons alleen maar makkelijker om te lezen. Ik snap ook niet dat je dan niet gewoon meewerkt.

 21. avatar
  Legioen

  Bas, even serieuze vraag, waren wij twee ook zo koppig toen we hier voor het eerst kwamen? Want ik dacht dat Psycho Paard wel heel erg was, maar Jurjen blijft ook hangen in koppigheid over spelling en niet open staan voor dat bloederige films ook goed kunnen zijn.

 22. avatar
  jurjen's psycho

  uhh sorry hoor maar ik zet niks voor niks men mening er neer en ik weet ook niet ales het valt me gwn op en koppig is het ook niet maar een mening ga er ff om janken ofzo

 23. avatar
  Bas

  Iedereen heeft recht op zijn mening maar zo’n spelling en opmerkingen als “ga er ff om janken ofzo” zorgen er toch voor dat niemand je echt serieus neemt.

 24. avatar
  the horror man

  nee ik heb hem laast weer ff herkeken en het viel best mee. maar ik dacht omdat bij bol.com waar ik hem gekocht had stond bij en van de beste horror films. kwam waarschijnelijk in de war met de engste. maar het leek ok gewon bij die droom een vage film en het was best creepy maar het einde vie best mee. goed verhaal trouwens

 25. avatar
  HK Senator

  Een klassieker is het wel. Schijnt ook een versie te zijn waarbij je het “satanskinds” aan het eind ook echt in het ledikantje ziet liggen met horentjes op zijn kop. Maar die versie heb ik nooit ontdekt!

Laat een antwoord achter