Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zwart hart

Zwart hart
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Het werk van een verzamelaar is nooit af, de collectie is nooit groot genoeg. Dit geldt voor elke verzamelaar, of je postzegels verzamelt, oude munten of in het geval van de hardrocker Judas Coyne occulte voorwerpen. Een zestiende eeuwse schedel met een gat erin, een betekenis van een vermeende heks, een snufffilm. Zijn verzameling blijft groeien maar sommige items kan men maar beter niet aanschaffen…

Verhaal

Wanneer Danny, Jude’s beste vriend en voetenveeg, ontdekt dat er online een bezeten pak wordt aangeboden, licht hij zijn baas hierover in. Jude twijfelt geen seconde en koopt het pak. Een aankoop waar hij al snel spijt van krijgt, wanneer zijn groupie en lief, Marybeth ‘Georgia’ Kimbal, zich steekt aan een naald in het pak. Ook begint hij een vreemde man te zien. De grootvader van wie het pak zou zijn. Wat hij eerst opvat als een onschuldige extra, slaat al snel op in horror. De grootvader is geen liefhebbende, aardige man… Hij is een monster die er alles aan wil doen om Jude dood te hebben en iedereen die hem helpt. Hij is een nachtmerrie uit een verleden dat Jude liever was vergeten. Om de zaken nog erger te maken, blijkt van zijn aankoop af geraken niet zo gemakkelijk als eerst gedacht.

Zwart Hart (The Heart Shaped Box) brengt het verhaal van een cynische rocklegende die gelooft alles te hebben gezien, maar plots wordt opgejaagd door een krachtige geest. Joe Hill schetst het duistere gevecht van een man die alles dreigt te verliezen: zijn vriendin, zijn beste vriend en zijn leven. Dit terwijl hij zijn greep op de realiteit probeert te houden. De strijd die hij en Georgia voeren tegen Craddock, wordt afgewisseld met flashbacks naar zijn verleden waar Jude probeert uit te vinden waarom Craddock hen dood wil. Een spannende verhaal waar niets is wat het lijkt.

Personages

Een boek is maar zo goed als zijn personages en dan vooral de hoofdpersonages. Jude is een cynische klootzak wanneer we hem voor het eerst leren kennen, maar naarmate het verhaal vordert verandert zijn gedrag en wordt het een veel sympathieker personage, maar dit zonder karakterbreuk te plegen. Georgia kent een vergelijkbare evolutie, maar minder drastisch in haar geval. Maar de show wordt voornamelijk gestolen door Craddock, de geest. Deze wraakzuchtige grootvader blijkt veel minder onschuldig te zijn dan hij op eerste zicht lijkt. Al snel blijkt dat Jude niet de enigste is met een dubieus verleden. Maar het zijn vooral Craddock’s vaardigheden die hem zo’n interessant en geducht personage maken.

Sfeer

Het boek weet een beklemmende sfeer op te wekken waarin de personages geen minuut rust wordt gegund. Craddock is altijd aanwezig, in eigen persoon of door manipulaties van personen. Maar de meest zorgwekkende momenten is als hij moderne media begint te bespelen. Radiopresentatoren die hen inlichten over hun aanstaande dood, nieuwsberichten over hun eigenlijke dood, terwijl ze nog leven… De doden sleuren de levenden mee…

Conclusie

Zwart Hart is het horrordebuut van Joe Hill en hij slaagt er een thriller neer te pennen waarin het concept geest haast iets tastbaar worden. Het bevat een paar kleine foutjes, zoals zovelen probeert hij het concept naar voor te brengen van het bestaan van snuff-films zonder bewijs te leveren dat dit wel degelijk een snuff-film is. (Een gefilmde moord betekent niet perse snuff). Ook switcht hij redelijk rap van personages en soms tussen namen en bijnamen, waardoor het soms verwarrend is voor de lezer. Hij maakt het zich onnodig moeilijk en mist zelf hierdoor één maal in het boek. Maar zijn weergave van het hiernamaals en de tunnel en de heropleving van twee oeroude horrorthema’s maken dit verhaal een van beste horrorboeken die ik in een lange tijd heb gelezen. Mijn verdict is dan ook een 8/10.

Over de auteur

avatar

Laat een antwoord achter