Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Cinema Egzotik ‘brengt iedere maand bijzondere films die in Nederland niet genoeg onder de aandacht zijn gebracht’, noteerde de pers toen Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Het Schnitzelparadijs) en Ronald Simons, EYE-programmeur en hoofdredacteur van de website The Cult Corner in 2010 hun samenwerking aankondigden. Dat is een vrij keurige omschrijving van wat de twee filmaficionados tot nu toe aan buitenissige cinema op het doek brachten: spaghettiwesterns, misdaad, postapocalyptische films, harde Italiaanse politiefilms, kannibalen, zombies plus filmauteurs als Brian De Palma, David Cronenberg, Enzo G. Castellari en Harry Kümel.
Inmiddels zijn de avonden van Cinema Egzotik verplaatst van de oude locatie De Balie naar de spiksplinternieuwe zalen van EYE. De eerste aflevering staat in het teken van regisseur John Carpenter, die graag samenwerkte met de doeltreffend zwijgzame eighties-held Kurt Russell.

The Thing (1982)
John Carpenter
Kurt Russell, Wilford Brimley & Keith David, 109’

Beheerste, ijselijke remake van The Thing from Another World uit 1951 werd recentelijk voorafgegaan door een prequel van Matthijs van Heijningen jr. Alle films zijn op hun beurt weer een adaptatie van de roman Who Goes There? van John W. Campbell Jr uit 1938. Een groep Amerikaanse wetenschappers op de Zuidpool stuit op een buitenaardse wezen dat eeuwen bevroren heeft gelegen in het ijs. Doordat deze zich kan transformeren tot hond of mens blijft lang onduidelijk wie wel en wie niet te vertrouwen is.

Big Trouble In Little China (1986)
John Carpenter
Kurt Russell, Kim Cattrall & Dennis Dun
99 minuten

Deze heerlijke eighties-film combineert op volstrekt eigen wijze fantasy, martial arts, horror en western, en parodieert de adrenalinecinema uit die tijd. Kurt Russell speelt met vette knipoog de stuntelende trucker Jack Burton die zich opwerpt als leider in de strijd tegen een ondergronds en duivels imperium in het Chinatown van San Francisco, hoewel hij daarvoor totaal ongeschikt is. Zijn Chinese sidekick moet dan ook het vuile werk opknappen.

06-04-2012
20.00 u.

Prijs
Regulier: € 9,50
Kind: € 7,00
Vriend: € 7,00
Met korting: € 8,00

Locatie
EYE Film Instituut Nederland
IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

Over de auteur

avatar

Naam: Richard Leeftijd: 21 Woonplaats: Leeuwarden Lid sinds: 2006 Favoriete horrorfilms: Friday the 13th, omdat deze film mijn interesse in het genre gewekt heeft. Verder heb ik niet echt een voorkeur.

één antwoord

Laat een antwoord achter