Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Buried
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Paul Conroy wordt wakker in een grafkist, niet wetend hoe hij daar terechtgekomen is, met slechts een aansteker en een mobiele telefoon. De telefoon is niet van hem, staat ingesteld in het Arabisch, en heeft een halflege batterij. Conroy’s (Ryan Reynolds) laatste herinnering is dat hij in Irak als vrachtwagenchauffeur meereed in een konvooi, toen ze plots werden beschoten door onbekenden. Wie hem levend begraven heeft en waarom is voor hem een raadsel. Met als enige middel de mobiele telefoon probeert hij te achterhalen wat er is gebeurd en vooral hoe hij uit deze netelige situatie kan komen.

Buried speelt zich anderhalf uur in “real time” af in de doodskist; de camera verlaat de kist niet één keer. Voor de opnames werden maar liefst zeven verschillende kisten gebruikt, en regisseur Rodrigo Cortés liet zich onder anderen inspireren door Hitchcock-klassiekers Lifeboat en Rope, films die zich allebei ook op slechts één locatie afspelen.

Wat Buried zo sterk maakt, is ook precies dat gegeven van die ene locatie. Het lijkt een welhaast onmogelijke opgave om een film onder bovengenoemde omstandigheden ook echt 90 minuten boeiend te houden, maar Rodrigo met zijn inventieve regie en de ijzersterk spelende Reynolds flikken het. De spanning wordt vooral gecreëerd door de telefoontjes die Conroy pleegt, waarbij de bureaucratische jungle waar hij zich doorheen moet werken voor frustratie en een steeds toenemend gevoel van machteloosheid zorgt. En alsof dat al niet ergerlijk genoeg is, krijgt Conroy ook te maken met zijn kidnapper die hem telefonisch voor een deadline stelt. Als er dan ook nog eens steeds meer zand de kist in begint te sijpelen en er zelfs een giftige slang acte de présence geeft, wordt Buried een zenuwslopende en intense race tegen de klok. De uitdrukking “laat je niet kisten” was zelden zo toepasselijk als hier.

Over de auteur

avatar

Laat een antwoord achter