Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Creature from the Black Lagoon
3.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Mannen in rubberen pakken die verliefde monsters spelen en ondertussen hard gillende vrouwen en heldhaftige slecht acterende mannen opjagen; Van dit soort films zijn er honderden gemaakt in de jaren 50, waarvan sommige een zekere cultstatus hebben verworven. Creature from the Black Lagoon (CFTBL) is er ??n van.
Een wetenschapper vindt in de Amazone een fossiel van een klauw van een nog onbekend wezen en al snel wordt er een expeditie samengesteld om der rest van het fossiel te vinden. Al snel wordt de expeditie lastig gevallen door een monster, die verliefd wordt op de enige vrouw in het gezelschap.

CFTBL is een goed voorbeeld van hoe de monsterfilms uit de jaren er uit zagen, want echt elk clich? komt er in voor. Van de dappere held, de op geld beluste expeditieleider, tot de weerloze vrouw waar het monster verliefd op wordt. Het monster is natuurlijk een man in een pak waarvan iedereen kan zien dat het rubber is. Dit monster ziet er trouwens eerder dom uit, dan gevaarlijk, maar dat mag de pret niet drukken.
Die taak is weggelegd voor de acteurs, die allemaal die typische jaren 50 stijl van overacting hebben. Dit is nog niet zo erg, het erge is dat ze het nog matig tot slecht doet ook. Vooral Julie Adams, die de twijfelachtige eer heeft de weerloze vrouw te spelen, is totaal niet geloofwaardig. Ze gilt wel en trekt een gezicht dat ze bang is, maar het is duidelijk te zien dat ze er helemaal niets van meent. Als zelfs de weerloze vrouw niet bang is, zullen de kijkers het al helemaal niet zijn.

De film bevat een groot aantal onderwater-sc?nes, waarvan er een aantal heel erg mooi gefilmd zijn. Qua regie ziet het over het algemeen best aardig uit en de kijker wordt getrakteerd op een aantal mooie shots, zowel boven als onder water. Dat de film in zwart-wit is geschoten geeft de shots onderwater trouwens net een beetje extra sfeer.

CFTBL is een redelijke film, die zowel zijn goede als slechte punten heeft. De film is een heel goed voorbeeld van hoe 50 jaar geleden horrorfilms gemaakt werden en is misschien daarom wel het interessantst om te bekijken.

Over de auteur

avatar

25 reacties

 1. avatar
  Evil B.

  Ik vond hem ook niet zo heel bijzonder. Er had best wat meer ‘avontuur’ in gemogen, de film is best statisch. Maar het ontwerp van het monster is geweldig en de onderwatersc?nes behoren tot de mooiste van voor ‘Jaws’ denk ik. En wat een mooie poster! 😀

 2. avatar
  stekkerdoos

  Volgens mij is hij nu weer op dvd uitgebracht samen met nog een deel universal klassiekers zoals the wolfman en dracula hij was teminste bij de media markt in Heerlen te koop dus zullen die films ergens anders ook wel te krijgen zijn lijkt me

 3. avatar
  nachtkabarett

  Jah zeker de moeite waard, het is leuk dat ze in een kort tijdsbestek een evolutie doormaken. Maar de eerste blijft wel de beste. Ze zijn niet in Nederland verkrijgbaar(kheb ze zelf uit amerika over laten komen zoals ik met veel oude films doe) maar ze zijn wel op “Torrent te downloaden”. Er komt btw in 2010 een rame uit van het eerste deel.

 4. avatar
  nachtkabarett

  Hmmm:/ ik ga echt huilen als ze er een standaart monster tiner movie van maken. een remake waar ik wel naar uitkijk is die van the wolfman eind dit jaar. tegen al m’n verwachtingen in tochwel^^

Laat een antwoord achter