Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Hellraiser
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Hellraiser is de eerste film die de legendarische schrijver Clive Barker regisseerde. Tenminste, zijn eerste lange film, want eerder regisseerde hij de korte films Salome en The Forbidden, die overigens beide ook zeer de moeite zijn. Ze zijn o.a. te vinden als extra bij de boxset uit de UK. Als regisseur zou hij verder nog de monsterfilm Nightbreed en de illusionistenfilm Lord Of Illusions. Het mag duidelijk zijn dat Hellraiser zijn meesterwerk is, de serie telt ondertussen al 8 delen en loopt al 20 jaar.

Als schrijver is Barker verantwoordelijk voor onder andere Weaveworld, Imajica, Sacrament, de verhalenbundel Books Of Blood en natuurlijk het boek waarop Hellraiser gebaseerd is: The Hellbound Heart. Van deze boeken heb ik alleen Books Of Blood gelezen en dit was werkelijk een uitstekend boek, en ik kan hem dan ook van harte aanbevelen aan liefhebbers van zijn andere werk en natuurlijk aan liefhebbers van zijn films.

De films zelf gaat over de familie Cotton die verhuizen naar een oud huis waar Larry Cotton (Robinson) vroeger heeft gewoond. Tijdens het verhuizen haalt Larry echter zijn hand open en het bloed gutst rijkelijk over de vloer. Wat hij niet weet is dat hij hiermee zijn dode broer Frank weer tot leven wekt. Het wordt allemaal nog interessanter als blijkt dat Larry?s vrouw Julia (Higgins) vroeger een affaire heeft gehad met Frank en hem nu wil helpen door hem slachtoffers te brengen die hij nodig heeft om zijn lichaam weer opnieuw te voorzien van vlees.

Als echter blijkt dat Frank ontsnapt is uit de hel en achterna wordt gezeten door de (Demons to some, angels to others) Cenobites, gooit dochter Kirsty (Laurence) het op een akkoordje met hen. Ze belooft Frank aan het uit te leveren in plaats van haar eigen leven.

Hellraiser is een behoorlijk originele film die de grenzen tussen genot en pijn probeert te vervagen. Voor een film die dit beloofd valt het qua gore eigenlijk een beetje tegen, maar gelukkig is er altijd nog de bloederige Frank die zijn slachtoffers van het leven berooft. De gore die je ziet, ziet er ook wel erg goed uit (op misschien de wederopstanding van Frank na). Het verhaal heeft mij behoorlijk weten te verassend aangezien ik (de eerste keer dat ik hem zag) nooit een zo complex verhaal had verwacht.

De affaire tussen Julia en Frank maakt de film nog net iets pittiger en zorgt ervoor dat de Cenobites niet te veel in beeld komen. Hier valt natuurlijk over te twisten maar ik vind het beter om de Cenobites niet te vaak in beeld te laten komen en het een beetje te doseren, aangezien anders het speciale er een beetje van af gaat. Ook niet onaangenaam om naar te kijken is de jonge actrice Ashley Laurence, die er toch behoorlijk appetijtelijk uitziet, en niet te vergeten een aardige acteerprestatie neerzet.

Hellraiser is een veel intelligentere film dan je op het eerste gezicht zou verwachten en heeft veel meer te bieden dan de grote gore-explosies die tegenwoordig de films ?sieren?. De films zit vol met sfeer, en dat is voor een groot deel ook te danken aan de soundtrack van Christopher Young, die er voor zorgt dat je vanaf de eerste scene meteen midden in de film zit. Barker heeft een meesterwerk afgeleverd, en Hellraiser zal nog lange tijd mensen blijven boeien.

Over de auteur

avatar

10 reacties

  1. avatar
    BillyBlack

    Dus als ik dit goed lees, vond jij de wederopstanding van Frank niet zo mooi uitgewerkt? Ik vond dat een van de mooiste stukjes uit de film, echt het gevoel alsof een lichaam van niets uit helemaal opnieuw word opgebouwd. Wat ik er ook bijzonder aan vond, het was goor, maar zonder bloed.

  2. avatar
    Luthron

    Het is niet echt eerlijk om te zeggen dat de effecten in Hellraiser er verouderd uitzien, en daarom een bepaalde scene af te keuren. Effecten uit die tijd waren immers veel minder geavanceerd dan tegenwoordig, dus minder realistisch. Persoonlijk vind ik de wederopstanding prachtig gemaakt, en is idd goor zonder bloed…

  3. avatar
    BillyBlack

    Ik vind het zelfs wel wat zeggen over de film, die scene met Frank zonder bloed. In 1987 was de horrorwereld ook overspoelt met dingen als Friday the 13th enzo die veel waarde hechtte aan bloed en slachtingen, om dan in een film zoiets te stoppen zonder bloed maar wat toch smerig is, vind ik alleen maar een pluspunt. Het had wel iets soepeler gemogen, maar de effecten zelf waren prima.

Laat een antwoord achter